miercuri, 9 aprilie 2014

Cu și despre Work at Home Moms

Admir femeile antreprenor! Cu atât mai mult admir mamele antreprenor! Fiind mamă înțeleg ce înseamnă ca, pe lângă îngrijirea unui bebeluș sau toddler, să ai și alte obligații. Este solicitant, de-a dreptul greu, pe alocuri cvasi-imposibil. Noroc că există nopțile!
Un demers antreprenorial implică o planificare riguroasă, un plan de acțiune temeinic și realist și o execuție impecabilă la momentul potrivit. Și haideți să nu uităm, pe lângă resurse materiale, de curaj și resurse sufletești. Pentru o mamă, al cărei timp este foarte limitat și a cărei energie serios pusă la încercare, demersul antreprenorial poate părea cu atât mai complicat. Tocmai de aceea, cu fiecare poveste de succes pe care o cunosc le admir din ce în ce mai mult pe mamele-antreprenor! 

Work at Home Moms România este o inițiativă de pionierat ale cărei eforturi se îndreaptă spre mamele care lucrează de acasă. În această idee au lansat și programul de Mentorat Antreprenorial pentru mame: M.A.M. Acest program își propune consilierea mamelor ce doresc să demareze propria afacere prin șapte întâlniri ce adresează probleme specifice ale antreprenoriatului: planificare, promovare, detalii financiare, accesarea de finanțare. 
Sâmbăta trecută am avut plăcerea să susțin cel de-al doilea seminar din seria celor șapte pe tema planificării în afaceri. M-am bucurat să împărtășesc din experiența mea în elaborarea de planuri de afaceri și management de proiect cu mamele prezente la întânire. Am cunoscut mame temerare cu idei îndrăznețe de afaceri. Mi-a plăcut să văd curajul de care vorbeam mai sus! 
Pe lângă informațiile practice despre planul de afaceri, cum se elaborează el și asupra căror aspecte trebuie acordată o atenție sporită în procesul de planificare, iată ce îmi doresc să fi inspirat la seminar. Sper că mamele prezente au înțeles, mai presus de toate, că un plan de afaceri este vital și extrem de util în a demara și a crește o afacere. Că acest plan de afaceri nu trebuie formulat „ca la carte”, că în primă fază nu contează forma sa. Însă este capital să răspundă la o serie de întrebări cheie pentru mica afacere în plan: cum arată consumatorul nostru, ce profil are? care sunt competitorii noștri? care este prețul corect al produsului / serviciului nostru? care sunt costurile reale ale demarării afacerii? de unde obținem resursele pentru a demara? și multe altele. Sper că mamele prezente au înțeles că printr-o planificare riguroasă vor obține beneficii multiple: pe lângă faptul că își vor cunoaște în detaliu afacerea și cu greu vor putea fi prinse pe picior greșit, vor avea la îndemână un instrument valoros de ghidare și evaluare a propriului business. Și nu în ultimul rând, sper că am subliniat suficient de puternic importanța scenariilor: bune, optime, proaste - toate importante pentru a coordona activitatea în condiții de incertitudine a mediului extern. 

Am rămas cu un sentiment plăcut în urma seminarului. Într-un fel sau altul mi-a răspuns chiar și mie la unele întrebări. De multe ori este greu să începi să gândești micro după atâta macro. Mă simt bine când ies din zona mea de confort în mod conștient și voluntar. Și mă simt bine când pot fi de ajutor! 
Salut și susțin mamele-antreprenor și sper ca antreprenoriatul mămicesc să prindă avânt în România! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu